Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

CIECIORKA ZIARNO

Dostępność: tymczasowo niedostępny
Cena: 4,59 zł 4.59
ilość szt.
Zyskujesz 0 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Poznaj cieciorkę ziarno, zwaną ciecierzycą 

Cieciorka podobnie jak fasola, groch czy soja należy do rodziny bobowatych. Mogłeś ją spotkać pod nazwą ciecierzyca lub włoski groch. Przywędrowała do Europy już kilka tysięcy lat temu z Bliskiego Wschodu. Swoją uprawę posiada także w Indiach, przez co jest powszechnym elementem kuchni Indyjskiej czy hinduskiej. Z opisu dowiesz się, dlaczego warto spożywać ciecierzycę oraz poznasz przyczynę zamiłowania wegan do tego produktu.

 

Co sprawia, że cieciorka jest tak ważna w diecie, w szczególności dla wegan i wegetarian 

Przede wszystkim ciecierzyca to wartościowe źródło białka dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na białko zwierzęce lub są wegetarianami bądź weganami. Zawartość białka w cieciorce może sięgać nawet 30%, a jak wiesz jest to jeden z niezbędnych elementów w diecie każdego człowieka.

Dlatego tak ważne jest aby osoby które rezygnują z mięsa w swojej diecie uzupełniały je w inny sposób. Ponadto cieciorka jest również źródłem minerałów takich jak: wapń, fosfor, magnez, cynk i żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik czy β-karoten. 

 

Cieciorka w kuchni, czyli dla każdego coś dobrego 

Jak już wspomniano, cieciorka jest bardzo popularnym składnikiem kuchni indyjskiej, hinduskiej czy arabskiej, ale nie tylko! W kuchni spotkasz ją pod postacią falafela czy hummusu. Jako dodatek zagości ona w sałatkach, zupach, makaronach.

Z powodzeniem użyjesz jej jako substytut niemal każdego mięsa – np. w spaghetti zamiast mięsa mielonego, w curry,  gulaszu czy pasztecie. Wykonasz z niej kotleciki, nuggetsy czy ciasteczka. Jak widzisz, sposobów na użycie cieciorki jest cały szereg, co tylko potwierdza, że jest ona niezbędnym elementem półki kuchennej w każdym domu.

 

Jak ją przygotować? 

Cieciorkę należy namoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin, najlepiej zostawić ją na noc. Zalewając ją wodą  pamiętaj o tym, że zwiększy ona swój rozmiar, więc najlepiej użyć do tego wyższego naczynia. Następnego dnia przepłucz ją zimną wodą i gotuj  do uzyskania miękkości. Jeżeli potrzebujesz ją osolić, to zrób to pod koniec gotowania. Tak przygotowaną cieciorkę możesz użyć do przygotowania ulubionej potrawy. 

Informacje dodatkowe

Nazwa łacińska Cicer arietinum L.
Opis towaru Cieciorka jest bardzo popularnym składnikiem kuchni indyjskiej, hinduskiej czy arabskiej. W kuchni spotkasz ją pod postacią falafela czy hummusu. Jako dodatek zagości ona w sałatkach, zupach, makaronach. Z powodzeniem użyjesz jej jako substytut niemal każdego mięsa - np. w spaghetti zamiast mięsa mielonego, gulaszu czy pasztecie. Wykonasz z niej kotleciki, nuggetsy czy ciasteczka.
Skład towaru 100% cieciorka ziarno.
Kraj pochodzenia Azerbejdżan
Rodzaj posiłku obiad
Przeznaczenie dla wegan i wegetarian
Data ważności kraj  Azerbejdżan

* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

* W zakładzie pakowane są również: sezamgorczycaseler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl