BÓB SUSZONY
Opis
Bób suszony - ciesz się smakiem ulubionej przekąski nie tylko latem
Bób to warzywo sezonowe, które można spotkać na straganach na przełomie czerwca i lipca. Jego uprawę rozpoczęto już w czasach starożytnych, a do XVII wieku stanowił jeden z podstawowych pokarmów w Europie Środkowej. Pomimo upływu czasu nadal posiada liczną rzesze swoich wielbicieli.
Teraz nie musisz już czekać do lata aby rozkoszować się jego smakiem. Bób suszony to alternatywa dla tego sezonowego warzywa zachowująca nie tylko jego pierwotny smak, ale co najważniejsze - właściwości.
Bób suszony - wegańskie źródło białka?
Jak się okazuje bób suszony może być doskonałym źródłem białka dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać mięsa. W przypadku świeżego bobu białko stanowi nawet 20% jego masy. Polecany jest również osobom, które chcą schudnąć - charakteryzują go bowiem śladowe ilości tłuszczu oraz niska kaloryczność. Dodatkowo bób suszony jest bogactwem błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości oraz usprawnia pracę jelit. Dzięki temu ułatwia walkę ze zbędnymi kilogramami.
Bób suszony podobnie jak inne rośliny strączkowe zawiera wiele cennych minerałów i witamin, a w tym szczególnie ważną dla kobiet planujących zajść w ciążę witaminę B9, czyli popularny kwas foliowy. Jest ona odpowiedzialna za prawidłowy rozwój płodu i zapobiega powstawaniu wad genetycznych. Już 100g bobu potrafi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.
Kompleksowe wsparcie organizmu!
Oprócz dużej zawartości białka oraz błonnika bób suszony wykazuje wiele właściwości mających korzystny wpływ na organizm:
- reguluje pracę układu pokarmowego
- poprawia perystaltykę jelit
- wspomaga układ nerwowy
- pomaga obniżyć ciśnienie krwi za sprawą zawartego w nim potasu
- łagodzi stres oraz działa antydepresyjnie dzięki zawartości magnezu
- zawiera cynk, który poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
- jest pomocny w leczeniu anemii
- wykazuje działanie alkalizujące zapobiegając zakwaszaniu organizmu
Jak stosować bób suszony?
Z ziarnami bobu suszonego należy się obchodzić analogicznie do innych roślin strączkowych w formie suszonej np. fasola “piękny Jaś”. Po uprzednim namoczeniu należy go ugotować aby cieszyć się jego smakiem i właściwościami w postaci przekąski lub dodatku do zup, kremów, sałatek czy dań obiadowych.
Informacje dodatkowe
Opis towaru | Bób zaliczany jest do nasion roślin strączkowych, które można spotkać na przełomie czerwca i lipca. Teraz już nie musisz czekać do lata aby rozkoszować się jego smakiem. Bób suszony to świetna alternatywa dla tego sezonowego warzywa zachowująca nie tylko jego pierwotny smak, ale co najważniejsze - właściwości. Przygotujesz z niego samodzielną przekąskę lub wykorzystasz jako dodatek do zup, kremów czy dań obiadowych. |
Stosowanie | Bób umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Kolejnego dnia odlewamy płyn z garnka i bób zalewamy świeżą wodą. Gotujemy przez około 1 godzinę lub dłużej aż bób będzie miękki. Pod koniec doprawiamy go do smaku solą. |
Skład towaru | 100% bób suszony. |
Kraj pochodzenia | Polska |
Zastosowanie |
|
Smak | łagodny |
Data ważności kraj | 2023-05-31 - Polska |
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.