BATATY SUSZONE KOSTKA
Opis
Słodkie bataty - lepsza wersja ziemniaków?
Doceniane pod wieloma względami słodkie ziemniaki coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego, gdyż bataty właściwości mają o wiele więcej niż pospolite kartofle – zaczynając od korzystnego indeksu glikemicznego po wysoką zawartość witamin.
Tak jak wiele innych warzyw bulwiastych mogą być z powodzeniem stosowane w codziennej diecie. Bataty w formie kostki to doskonały sposób, aby mieć je zawsze pod ręką. Co ciekawe, w tej postaci są one również popularną chińską przekąską.
Dlaczego warto jeść bataty?
Warzywo to swoją czerwoną barwę zawdzięcza wysokiej zawartości beta-karotenu, z którego w naszym organizmie powstaje witamina A – niezbędna dla zachowania zdrowia skóry i oczu oraz pomagająca zachować młodość na dłużej. Bataty mają również witaminę C, witaminy z grupy B, a także liczne minerały – przede wszystkim potas, magnez, fosfor, mangan i miedź.
W batatach znaleźć można także fitosterole – roślinne związki, które zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi i zapobiegają chorobom układu krążenia. Ponadto warzywo to ma niski indeks glikemiczny, wynoszący 54, jest więc bezpieczne dla osób z cukrzycą.
Suszone bataty - dostępne przez cały rok
Nie każdy mieszka w dużym mieście, gdzie łatwo znaleźć tak egzotyczne warzywa jak słodkie ziemniaki dlatego świetnym rozwiązaniem są bataty w formie kostki dostępne o każdej porze roku. I to bez wychodzenia z domu. Naturalne suszone warzywa można przechować praktycznie bez ograniczeń i nie tracą one praktycznie wcale swoich pierwotnych właściwości.
Suszone bataty można stosować na różne sposoby:
- jako dodatek do zup, gulaszy, do zagęszczania aromatycznych sosów
- jako dodatek do pożywnych i sycących sałatek
- dla dodania egzotyki tradycyjnym jednogarnkowym daniom oraz w połączeniu z egzotycznymi składnikami jak mleczko kokosowe i curry
- w warzywnych pastach i kotletach – będą one wówczas bardziej sycące
Jak stosować w swojej kuchni suszone bataty?
Można potraktować je tak jak Chińczycy (chociaż oni zwykle wybierają długie paski, nie kostkę, która jest twarda) i chrupać jako przekąskę. Lepiej jednak połączyć bataty z dobrym tłuszczem dla lepszego przyswajania witaminy A, a więc np. dodać do sałatki skropionej olejem bogatym w kwasy omega-3.
Można też warzywo w tej postaci dodawać do gotowanych, duszonych i pieczonych w sosie potraw – posłużą jako wzbogacenie smaku i zagęstnik. Najlepiej dodać je właśnie w trakcie przygotowania potraw, gdyż stają się miękkie dopiero podczas kontaktu z wodą.
Informacje dodatkowe
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | W 100G |
---|---|
Wartość energetyczna 1466kJ/ | 347kcal |
Tłuszcz | 1,8g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7g |
Węglowodany | 72,9g |
w tym cukry | 14,0g |
Błonnik | 9,5g |
Białko | 4,9g |
Sól | 0,013g. |
Opis towaru | Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, goszczą na polskich stołach znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, a jest to dla nich świetna alternatywa. Chrupać je można jako przekąskę ale również dodawać do sałatek, do gotowanych, duszonych i pieczonych potraw w sosie, gdzie będą pełnić funkcje zagęstnika a także wzbogacą smak każdego dania. |
Skład towaru | 100% bataty suszone. |
Kraj pochodzenia | Chiny, Polska |
Rodzaj posiłku | obiad |
Zastosowanie | do sosów i marynat |
Przeznaczenie |
|
Data ważności kraj | 2022-02-09 - Polska, 2023-02-28 - Chiny |
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.