Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

ANYŻ ZIARNO

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,79 zł 4.79
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Anyż ziarno - zachwyć swoją rodzinę nieznanym im dotąd smakiem

Anyż zwany jest także biedrzeńcem. To gatunek rośliny jednorocznej z rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Północnej Afryki i Zachodniej Azji. Od samego początku ludzie zdawali sobie sprawę, że mają do czynienia z niezwykłą przyprawą i nie zmieniło się to aż do dzisiaj.

Obecnie niezwykłość anyżu w ziarnach polega na tym, że nie jest on niezwykle doceniany przez tych, którzy potrafią go użyć i wiedzą z czym łączyć. Osoby, które użyły go w swojej kuchni raz regularnie do niego wracają. Poznaj zatem zalety jakie posiada anyż ziarno.

 

Jakie właściwości posiada anyż?

  • wspomaga apetyt i przyczynia się do prawidłowego procesu trawienia
  • przyczynia się do produkcji mleka u kobiet karmiących piersią
  • pomaga w przypadku dolegliwości związanych z bólem gardła*

 

Zastosowanie ziaren anyżu w kuchni

Bogate właściwości sprawiają, że ziarna anyżu znajdują się w coraz większej ilości polskich kuchni. Można je z powodzeniem dodawać do winegretów, do sałatek z kurczakiem, sałatek owocowych, kompotów, alkoholi, gorących napoi czy twarożków na słodko. Wszystkie potrawy z dodatkiem ziaren anyżu smakują charakterystycznie, niecodziennie.

Jednymi z najbardziej znanych są ciastka anyżki, czyli słodkie, kruche ciastka o smaku anyżu, które możemy znać z dzieciństwa. Ziarna anyżu to również składnik herbatek na odporność i grzańców. Świetnie łączy się z alkoholami, zwłaszcza ciemnym piwem i czerwonym winem. Dodawać je można również do przetworów i weków. Zamknięte w słoiku jabłka czy gruszki z ziarnami anyżu, będą miały niepowtarzalny smak.

 

Sposób użycia

Ziarna anyżu nie nadają się bezpośrednio do spożycia. Są twarde i skondensowany w nich smak mógłby raczej do niego zniechęcić, gdyby pogryźć kilka na raz. Anyż w ziarnach najlepiej sprawdza się w roli przyprawy, dodawanej w procesie pieczenia/smażenia/gotowania/marynowania/kiszenia. Przygotowując nalewki, ziarna anyżu należy zalać spirytusem i dodać inne składniki (np. miód).



* www.oswiadczenia.eu

Informacje dodatkowe

Opis towaru Anyż biedrzeniec jest jednoroczną rośliną z rodziny selerowatych wywodzącą się z terenów śródziemnomorskich. Posiada charakterystyczny zapach podobny do kminku, jest jednak bardziej intensywny i słodkawy. Anyż świetnie komponuje się z potrawami z dziczyzny. Poza tym aromatyzuje się nim kompoty, pierniki, ciasta oraz budynie. Tak samo zresztą, jak słodkie potrawy z ryżu, które po dodaniu tej przyprawy smakują wybornie.
Skład towaru 100% anyż ziarno.
Kraj pochodzenia Turcja
Forma jednorodne
Zastosowanie
  • do sałatek
  • do ciast i wypieków
  • do mięs
  • do herbaty
  • do napojów i grzańców
Smak
  • korzenny
  • słodki
Kształt ziarno
Data ważności kraj 2024-09-30 - Turcja

* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

* W zakładzie pakowane są również: sezamgorczycaseler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl