ANYŻ ZIARNO
Opis
Anyż ziarno - zachwyć swoją rodzinę nieznanym im dotąd smakiem
Anyż zwany jest także biedrzeńcem. To gatunek rośliny jednorocznej z rodziny selerowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, Północnej Afryki i Zachodniej Azji. Od samego początku ludzie zdawali sobie sprawę, że mają do czynienia z niezwykłą przyprawą i nie zmieniło się to aż do dzisiaj.
Obecnie niezwykłość anyżu w ziarnach polega na tym, że nie jest on niezwykle doceniany przez tych, którzy potrafią go użyć i wiedzą z czym łączyć. Osoby, które użyły go w swojej kuchni raz regularnie do niego wracają. Poznaj zatem zalety jakie posiada anyż ziarno.
Jakie właściwości posiada anyż?
- wspomaga apetyt i przyczynia się do prawidłowego procesu trawienia
- przyczynia się do produkcji mleka u kobiet karmiących piersią
- pomaga w przypadku dolegliwości związanych z bólem gardła*
Zastosowanie ziaren anyżu w kuchni
Bogate właściwości sprawiają, że ziarna anyżu znajdują się w coraz większej ilości polskich kuchni. Można je z powodzeniem dodawać do winegretów, do sałatek z kurczakiem, sałatek owocowych, kompotów, alkoholi, gorących napoi czy twarożków na słodko. Wszystkie potrawy z dodatkiem ziaren anyżu smakują charakterystycznie, niecodziennie.
Jednymi z najbardziej znanych są ciastka anyżki, czyli słodkie, kruche ciastka o smaku anyżu, które możemy znać z dzieciństwa. Ziarna anyżu to również składnik herbatek na odporność i grzańców. Świetnie łączy się z alkoholami, zwłaszcza ciemnym piwem i czerwonym winem. Dodawać je można również do przetworów i weków. Zamknięte w słoiku jabłka czy gruszki z ziarnami anyżu, będą miały niepowtarzalny smak.
Sposób użycia
Ziarna anyżu nie nadają się bezpośrednio do spożycia. Są twarde i skondensowany w nich smak mógłby raczej do niego zniechęcić, gdyby pogryźć kilka na raz. Anyż w ziarnach najlepiej sprawdza się w roli przyprawy, dodawanej w procesie pieczenia/smażenia/gotowania/marynowania/kiszenia. Przygotowując nalewki, ziarna anyżu należy zalać spirytusem i dodać inne składniki (np. miód).
* www.oswiadczenia.eu
Informacje dodatkowe
Opis towaru | Anyż biedrzeniec jest jednoroczną rośliną z rodziny selerowatych wywodzącą się z terenów śródziemnomorskich. Posiada charakterystyczny zapach podobny do kminku, jest jednak bardziej intensywny i słodkawy. Anyż świetnie komponuje się z potrawami z dziczyzny. Poza tym aromatyzuje się nim kompoty, pierniki, ciasta oraz budynie. Tak samo zresztą, jak słodkie potrawy z ryżu, które po dodaniu tej przyprawy smakują wybornie. |
Skład towaru | 100% anyż ziarno. |
Kraj pochodzenia | Turcja |
Forma | jednorodne |
Zastosowanie |
|
Smak |
|
Kształt | ziarno |
Data ważności kraj | 2024-09-30 - Turcja |
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.