AGAR
Opis
Agar, czyli wegańska żelatyna
Produkt pakowany jest w papierowy worek z foliowym wnętrzem

Poznaj go bliżej!
W sprzedaży najczęściej spotykany jest w postaci proszku, a także płatków, granulek i pałeczek (podobnie jak żelatyna). Właściwości agaru są do niej bardzo podobne. Dodany do wody w temperaturze pokojowej zaczyna pęcznieć, a całkowicie rozpuszcza się już w ok. 85-100°C. Tężeje natomiast w około 40°C – nie wymaga więc chłodzenia w lodówce.
Ciekawe jest to, że można go bez trudu ponownie rozpuścić i z powrotem zestalić. Tak więc np. zbyt rzadką galaretkę agarową można mocno podgrzać, aby dodać do niej nieco więcej proszku. Ponadto w przewodzie pokarmowym działa podobnie do błonnika. Ma neutralny smak i zapach, a w procesie produkcji usuwane są z niego ślady morskiej soli i innych substancji.
Jak zastosować agar w kuchni?
Stosowany jako w 100% roślinny środek żelujący agar pozwala cieszyć się smakiem deserów i przetworów. W produkcji przemysłowej dodawany jest często do słodyczy o żelowej lub piankowej konsystencji, bywa też środkiem strukturyzującym w tabletkach lub otoczką kapsułek (w tej postaci można znaleźć np. witaminę B12 dla wegan i wegetarian).
Agar można zastosować do zrobienia:
- domowych deserów
- wytrawnych dań z różnego rodzaju galaretami
- przetworów owocowych – dodany do nich agar nada im bardziej zwartą, gęstszą, żelową konsystencję
Ponieważ temperatura tężenia agaru jest dosyć wysoka, potrawy z jego udziałem mogą stać na stole nawet przez kilka godzin. Z tego powodu nadaje się doskonale jako składnik imprezowych przekąsek, również tych mlecznych i mięsnych.
Sposób użycia
Można go przed użyciem rozpuścić w paru łyżeczkach wody – jest to krok wskazany, ale nie konieczny. Następnie, zależnie od rodzaju przygotowywanego dania, dodajemy agar w ilości około 1 łyżeczki na 500 ml płynu do ciepłego bulionu, soku, owoców, mleka lub jego zamiennika. Następnie zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Łączymy z pozostałymi składnikami potrawy i zostawiamy do zestalenia.


Produkt wysyłany jest w opakowaniu typu "doypack" ze struną, a to pozwala na zachowanie długiej świeżości.
Opakowanie jest trwałe i można je wielokrotnie otwierać i zamykać.
- Opis towaru: Wegańska alternatywa dla żelatyny o neutralnym smaku i zapachu pozyskiwana z wodorostów. Doskonały dodatek do deserów oraz przetworów domowej roboty. Tężeje w temperaturze ok. 40°C dzięki czemu przed spożyciem nie musi trafiać do lodówki. Całkowicie rozpuszcza się w ok. 85-90°C.
- Skład towaru: 100% agar.
- Data ważności: 2022-07-12
- Kraj pochodzenia: Chiny

* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* W zakładzie pakowane są również: sezam, gorczyca, seler, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.