Przepis na cynamonowe bułeczki
Składniki 
ciasto
-
250 ml ciepłego mleka
-
7g drożdży instant
-
500g mąki pszennej
-
50g cukru
-
szczypta soli
-
1 jajko
-
2 żółtka
-
70g miękkiego masła
do posmiarowania:
(1 jajko + 2 łyżki mleka)
nadzienie
(trzcinowego lub białego)
lukier
Sposób przygotowania
Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże
dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka,
wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko
z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.
Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 5 minutach wyrabiania dodać
masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba)
przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić
na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się
pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek
o wymiarach 30 x 30 cm. Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem
i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.
przygotowanie
Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm.
Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów.
Odstawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym z mlekiem
jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Po upieczeniu polać lukrem:
zagotować sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać.
Smacznego! 