Herbata ziołowa też może być smaczna
Napar, który smakuje niekiedy bardzo podobnie do tej prawdziwej herbaty, jest jednak przyrządzony z liści innych roślin, nazwiemy herbatą ziołową. Niektórym kojarzyć się to może z leczniczymi naparami, zaliczą do nich np. rumianek czy miętę.
W przypadku napoju, który ma nam zastąpić herbatę, często najważniejszy jest smak. Chociaż oczywiście ziołowe napary będą miały wiele cennych właściwości, które pomogą poprawić funkcjonowanie organizmu i poczuć się lepiej.
Co charakteryzuje ten rodzaj herbaty?
Do ziołowych herbat możemy zaliczyć wszystko, co przypomina herbatę i podobnie do niej się zaparza, czyli np. napary, które mieszkańcy rejonu Kaukazu i wschodniej Europy nazwaliby czajem. Może to być też w zasadzie każdy ziołowy napar.
Typowa herbata ziołowa – podobna do tej prawdziwej, ale z nią niespokrewniona – to na przykład miodokrzew. Z listków tej rośliny uzyskujemy napój o bursztynowej barwie i delikatnym, jak nazwa wskazuje miodowym smaku.
Dlaczego warto się do nich przekonać?
Tego rodzaju napary są wspaniałą alternatywą dla czarnej lub zielonej herbaty w przypadku osób, które powinny unikać tego napoju. Zresztą, chociaż zwykle nie myślimy o niej w ten sposób, zwyczajna herbata jest... substancją psychoaktywną (a ściślej mówiąc – pobudzającą), dlatego jej nadmiar u nikogo nie jest wskazany.
Kiedy lubimy ciepłe napoje i herbaciany smak, to herbata ziołowa będzie zdrowym zamiennikiem kilku porcji naparu z chińskiego krzewu w ciągu dnia. Dlaczego warto po taką sięgnąć? Ziołowe napary to znakomity sposób na dostarczenie organizmowi minerałów i przeciwutleniaczy, a nawet niektórych witamin w całkiem dużych ilościach. Do tego zyskamy interesujące nowe doznania smakowe.
Jak parzyć herbaty ziołowe?
Zależnie od konkretnego suszu wymagana może być różna temperatura wody – od wrzątku do ok. 60°C. Większość herbat ziołowych wymagać będzie zaparzania pod przykryciem – wówczas wszystkie cenne składniki i właściwości pozostaną w naszym napoju. Znakomitym sposobem na stworzenie apetycznego napoju jest samodzielne komponowanie herbat z dodatkami smakowymi – suszonymi owocami lub płatkami kwiatów.