Zioła na wzdęcia – niezbędny element naturalnej apteczki
Jednym z problemów, z powodu których najczęściej sięgamy po zioła w różnych postaciach, są szeroko rozumiane dolegliwości trawienne. Wśród nich częste są wzdęcia. Przypadłość ta uchodzi za dosyć wstydliwą, a jednocześnie nie ma osoby, która by jej doświadczała i przede wszystkim jest źródłem dyskomfortu. Zioła na wzdęcia pozwolą pozbyć się napiętego, wypełnionego jak balon brzucha oraz nieprzyjemnych odczuć, które potrafią odebrać chęć na jakiekolwiek aktywności.
Co powoduje wzdęcia i jak im zaradzić?
Jest wiele możliwych przyczyn, przez które powstają wzdęcia, czyli gromadzenie się napęczniałego jedzenia wraz z gazami w naszym przewodzie pokarmowym. Niektóre pokarmy mają po prostu takie właściwości, że zwiększają ryzyko powstawania wzdęć – będzie to na pewno kapusta, rośliny strączkowe oraz wszystko, co ciężkostrawne.
Powstawaniu wzdęć sprzyja również jedzenie w pośpiechu i podczas mówienia – wówczas połykamy powietrze – jak i stres. Nie bez znaczenia jest nawet flora bakteryjna jelit i oczywiście ogólny stan zdrowia.
Jak działają zioła na wzdęcia?
Podstawowym mechanizmem działania, który pozwala odczuć ulgę, jest przywrócenie prawidłowej pracy jelit i likwidowanie skurczów. Wówczas trawiony pokarm jest regularnie przesuwany wraz z tzw ruchami robaczkowymi ścian jelita. Zioła na wzdęcia zmniejszają dolegliwości i zapobiegają ich powstaniu także poprzez stymulowanie poprawnego trawienia i likwidowanie szkodliwych bakterii, aby nie doszło do nadmiernej fermentacji w jelicie.
W przypadku jedzenia, które często powoduje takie dolegliwości, jak również u osób, u których pojawiają się one często, warto już od razu po posiłku sięgnąć po herbatkę o działaniu wiatropędnym lub ziołową nalewkę.
Warto spróbować
Wspomagać zwalczanie wzdęć będą przede wszystkim wszystkie zioła działające rozkurczowo na mięśnie gładkie. Doraźnie wypić można mocniejszy napar, natomiast przyrządzany z typowej ilości suszonych ziół pomoże długotrwale unormować trawienie i zapobiec nawrotom problemu.
Aby unikać nieprzyjemnych dolegliwości, warto do ciężkich potraw wybierać przyprawy, które mają działanie wiatropędne i stymulujące przewód pokarmowy do wydajnej, regularnej pracy.