Zioła na kaszel – wypróbuj zanim sięgniesz po inne sposoby
Najczęstsze przypadłości leczone domowymi sposobami to obok niestrawności po posiłku – sezonowe infekcje. A ich objawem bywa męczący kaszel, powodowany albo przez podrażnienia albo produkowaną w nadmiernej ilości wydzielinę w oskrzelach, którą organizm chroni się przed wniknięciem zarazków do krwi. Zioła na kaszel z całą pewnością nalezą do specyfików, które warto mieć przez cały czas w swojej apteczce i które przyniosą ulgę całej rodzinie.
Kiedy sięgnąć po zioła na kaszel?
Poważne choroby, z niebezpieczną dla życia wysoką gorączką, licznymi innymi objawami czy szczególnie zaraźliwe, wymagają jak najszybszej pomoc lekarza. Jest jednak wiele przypadków, z którymi możemy poradzić sobie w domu i nie potrzeba wcale recepty. Z pewnością należą do nich sezonowe przeziębienia.
Pojawiają się one w zimie, kiedy przebywamy w niewietrzonych pomieszczeniach z innymi ludźmi i kiedy jesteśmy narażeni na zmianę temperatur. Jednak i latem nietrudno o infekcję gardła lub wyziębienie nadmiarem lodowych smakołyków. Kaszel może także być skutkiem podrażnień albo zbyt suchego powietrza. Zioła na kaszel warty wypróbować w pierwszej kolejności, jeśli nie towarzyszą mu inne, poważne objawy.
W jaki sposób działają?
Rośliny lecznicze mogą wpływać na nasz organizm na różne sposoby, kompleksowo albo miejscowo. Na kaszel pomocne będą wszelkie zioła, które łagodzą podrażnienia, koją, a także powlekają błony śluzowe ochronną warstwą. Ważnym wsparciem jest oczywiście działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Niektóre zioła na kaszel wpływają także na sam odruch wykasływania, szybko hamując męczące ciągłe odkrztuszanie i niedające czasami spać napady. Zwłaszcza suchy kaszel bywa bardzo uciążliwy, ale to właśnie w jego przypadku roślinne preparaty, płukanki czy herbatki mogą przynieść szybką ulgę.
Tego warto spróbować
Wiele jest ziół o działaniu ochronnym i powlekającym na błony śluzowe. Nie każdy wie, że skutecznie zahamować kaszel i zwalczyć infekcje mogą pomóc liście kari. Stosowane jako przyprawa, m.in. w tradycyjnym curry, mają także szerszy wpływ na nasz organizm.