Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Herbata zielona – naturalny i przyjemny sposób na długowieczność

Zielona herbata jest niezbędnym, tradycyjnym elementem codziennej diety Japończyków, słynących na świecie ze swojej długowieczności. Chociaż wpływ na zdrowie ma bardzo wiele czynników, to z pewnością napój ten ma w tym swój udział. Ta odmiana herbaty daje znakomity napój, który wpłynie pozytywnie na zdrowie, a do tego pobudzi lepiej niż kawa!

Zielona

Zielona herbata – czym tak właściwie jest?

Produkuje się ją z tego samego krzewu, co herbatę czarną. Herbata zielona nie przechodzi procesu fermentacji przed suszeniem, dlatego też liście zachowują swój zielony kolor. Wyróżnia się jej kilkanaście odmian.

Z japońskich najpopularniejsza to sencha – w postaci listków, często z aromatycznymi dodatkami – oraz matcha – otrzymywana ze specjalnie osłanianych przed słońcem przed zbiorami krzewów, sprzedawana zazwyczaj w postaci proszku. Jest także np. popularna herbata zielona gunpowder, którą produkuje się w Chinach.

 

Poznaj jej właściwości zdrowotne 

Herbata zielona zawiera więcej kofeiny – w herbacie nazywanej teiną – niż inne rodzaje tego napoju, a nawet niż kawa. Warto więc wybierać ów rodzaj liści na napar do śniadania czy w chwilach, gdy potrzebujemy pobudzenia i poprawy koncentracji. Ponadto jest niezwykle bogata w przeciwutleniacze, pomaga spalać tłuszcz i zapobiega chorobom serca.

Dostarcza również soli mineralnych, w tym niezbędnego dla zdrowych zębów fluoru. Badania naukowe potwierdziły także, że może ona wpływać na zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym i spowalnianie ich rozwoju i podobnie działać również w przypadku niektórych nowotworów. Na pewno więc 1-2 filiżanki zielonej herbaty dziennie przyniosą korzyści dla naszego zdrowia.

 

Jak parzyć zieloną herbatę?

Każda z herbat ma swój własny najlepszy sposób na wydobycie maksimum smaku i cennych związków. Herbata zielona najczęściej zalewana jest wodą o temperaturze 80-90°C, niektóre gatunki mogą wymagać jeszcze odrobiny niższej.

Zaparza się ją krótko, do 3 minut, aby nie napój nie nabrał zbyt gorzkiego smaku. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami – owocami, płatkami kwiatów, ziołami, a także z miodem i sokiem z cytryny.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl