Herbata zielona – naturalny i przyjemny sposób na długowieczność
Zielona herbata jest niezbędnym, tradycyjnym elementem codziennej diety Japończyków, słynących na świecie ze swojej długowieczności. Chociaż wpływ na zdrowie ma bardzo wiele czynników, to z pewnością napój ten ma w tym swój udział. Ta odmiana herbaty daje znakomity napój, który wpłynie pozytywnie na zdrowie, a do tego pobudzi lepiej niż kawa!
Zielona herbata – czym tak właściwie jest?
Produkuje się ją z tego samego krzewu, co herbatę czarną. Herbata zielona nie przechodzi procesu fermentacji przed suszeniem, dlatego też liście zachowują swój zielony kolor. Wyróżnia się jej kilkanaście odmian.
Z japońskich najpopularniejsza to sencha – w postaci listków, często z aromatycznymi dodatkami – oraz matcha – otrzymywana ze specjalnie osłanianych przed słońcem przed zbiorami krzewów, sprzedawana zazwyczaj w postaci proszku. Jest także np. popularna herbata zielona gunpowder, którą produkuje się w Chinach.
Poznaj jej właściwości zdrowotne
Herbata zielona zawiera więcej kofeiny – w herbacie nazywanej teiną – niż inne rodzaje tego napoju, a nawet niż kawa. Warto więc wybierać ów rodzaj liści na napar do śniadania czy w chwilach, gdy potrzebujemy pobudzenia i poprawy koncentracji. Ponadto jest niezwykle bogata w przeciwutleniacze, pomaga spalać tłuszcz i zapobiega chorobom serca.
Dostarcza również soli mineralnych, w tym niezbędnego dla zdrowych zębów fluoru. Badania naukowe potwierdziły także, że może ona wpływać na zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym i spowalnianie ich rozwoju i podobnie działać również w przypadku niektórych nowotworów. Na pewno więc 1-2 filiżanki zielonej herbaty dziennie przyniosą korzyści dla naszego zdrowia.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Każda z herbat ma swój własny najlepszy sposób na wydobycie maksimum smaku i cennych związków. Herbata zielona najczęściej zalewana jest wodą o temperaturze 80-90°C, niektóre gatunki mogą wymagać jeszcze odrobiny niższej.
Zaparza się ją krótko, do 3 minut, aby nie napój nie nabrał zbyt gorzkiego smaku. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami – owocami, płatkami kwiatów, ziołami, a także z miodem i sokiem z cytryny.