Suszone warzywa, czyli wiele słońca o każdej porze roku
Nie zawsze mamy dostęp do świeżych, wyhodowanych na naszych polach plony. Zawsze można podziwiać ich smak, jeśli sięgniemy po suszone warzywa. Mogą być potraktowane jako dodatek do potraw lub można ich użyć jako przyprawy.
Będą świetną alternatywą dla gotowych mieszanek, które niestety zazwyczaj są pełne soli i wzmacniaczy smaku co niekorzystnie wpływa na nasz organizm. Wyselekcjonowane warzywa w wysuszonej i rozdrobnionej formie pomogą stworzyć własną mieszankę w sam raz do rosołu, sosów czy pieczonych lub duszonych potraw.
Jak je wykorzystać w kuchni?
Jako przyprawy doskonale sprawdzi się suszona marchew, korzeń pietruszki czy pasternak. Mogą też wystąpić jako zdrowy zagęstnik do sosów i zup. Warzywa w suszonej i zmielonej formie pozwolą stworzyć gęste i aromatyczne sosy pieczeniowe. Będą pomocne również przy gulaszach i zupach.
Dodatek z pora, chrzany czy cebuli doda potrawom trochę ostrzejszy i przyjemniejszy smak. Suszony buraczek urzeka kolorem, a czosnek i suszone pomidory to kulinarne klasyki, które przywołają smak słonecznego lata i wspaniałych śródziemnomorskich specjałów.
Dlaczego warto stosować suszone warzywa?
Należy mieć świadomość, że warzywa tej postaci nie mają tyle witamin co ich świeże odpowiedniki. Zachowują jednak wiele wartościowych minerałów i związków, które mogą mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Dodanie do dań suszonych warzyw jest dobrym pomysłem na łagodne lub lekko pikantne doprawienie, urozmaicenie smaku i jego wzmocnienie.