Superfoods, czyli naturalny sposób na wsparcie organizmu
Każdy już chyba słyszał o superfoods – ale czym one właściwie są? Pod określeniem tym kryją się naturalne produkty o szczególnych właściwościach, wyjątkowo bogate w składniki odżywcze, antyoksydanty czy witaminy, a dzięki temu niezwykle zdrowe.
Wśród superżywności znaleźć można pestki i nasiona, a także suszone owoce, korzenie lub inne części roślin. Produkty te są znakomitym wzbogaceniem i uzupełnieniem codziennej diety, nie zawsze perfekcyjnie zbilansowanej i dostosowanej do stylu życia.
Dla kogo superfoods?
Naturalna żywność wyjątkowo bogata w składniki odżywcze chętnie wybierana jest przez osoby dbające o swoją dietę, uprawiające fitness czy inne dyscypliny sportu. Polecić ją można w zasadzie każdemu.
Produkty bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały oraz inne, często niepowtarzalne, substancje korzystne dla zdrowia pozwolą poczuć się lepiej i mieć więcej energii. Superfoods szczególnie przydatne będą dla osób, które chcą zwalczać skutki stresu, zapobiegać wywoływanym przez niego chorobom oraz długo zachować młodość i witalność.
Doskonałe uzupełnienie diety
Wśród tej kategorii produktów znaleźć można zarówno egzotyczne rośliny, jak i te, które wykorzystywali nasi przodkowie, a obecnie – zapomniane – odkrywamy je na nowo. Powrót do natury, przynajmniej w kwestii diety, jest czymś, co z cała pewnością nikomu nie zaszkodzi. Warto więc uzupełnić swój codzienny jadłospis nie tylko świeżymi owocami i jarzynami, ale również produktami superfoods.
Każdy z nich ma swój własny smak oraz najlepsze sposoby podawania. Niektóre, tak jak spirulina czy młody jęczmień, świetnie smakują w koktajlach, inne będą znakomitym dodatkiem do owsianki albo jogurtu. Jeszcze inne można spożywać solo, dodać do dowolnej potrawy albo zastąpić nimi tradycyjną, tańszą, ale znacznie mniej wartościową żywność.
Spróbuj koniecznie!
Jednym z superzdrowych pokarmów, które z pewnością zasmakują każdemu, jest quinoa, czyli komosa ryżowa. Ziarna tej półudniowoamerykańskiej rośliny trawiastej gotuje się równie łatwo jak zwykłą kaszę i podobnie jak ona mogą być dodatkiem do mięsa, warzyw, bazą do wegetariańskich burgerów albo dodatkiem do potrawki lub zupy. Komosa ma bardzo dużo białka, pozwala na długo nasycić głód i jest wspaniałym wyborem jako posiłek dla uprawiających sport i w okresie dużego stresu.