Sól w dużych ilościach jest niezdrowa, w małej jednak niezbędna
Od lat jest podstawową przyprawą. stała się naturalnym środkiem konserwującym. Dzięki soli mięso i ryby sprawiały, że nasi przodkowie mogli przetrwać zimę czy dalekie wyprawy. W czasach obecnych sól jest wykorzystywana do większości potraw, już mała jej ilość potrafi wydobyć naturalny smak warzyw, mięs czy ryb.
Zbyt duże ilości soli może spowodować wzrost ciśnienia krwi i przyczyniać się do wielu chorób. Najważniejsze to znaleźć złoty środek. O ile sól będzie niezbędna w postaci szczypty dodanej do potrawy to już w przypadku słonych fast-foodów i gotowych przekąsek może być dla naszego organizmu bardzo niebezpieczna.
Mamy kilka rodzajów soli. Wybierz swój!
Chlorek sodu to podstawowy składnik, który znajdziecie w naszych produktach. Jest organicznym związkiem występującym w żywych organizmach i jest niezbędny do właściwego funkcjonowania. U nas możecie dostarczyć go do swojego organizmu w pyszny i aromatyczny sposób, wzbogacając swoje posiłki takimi produktami jak sól w płatkach bądź kryształkach, często z domieszkami przypraw, które dodatkowo wzbogacą każdą potrawę. W ofercie naszego sklepu oprócz klasycznej soli morskiej (uzyskiwanej poprzez odparowywanie wody morskiej), kamiennej (wydobywanej w kopalniach) lub himalajskiej (cechującej się wysoką zawartością minerałów i delikatnym, różowym kolorem), dostępne są także warianty smakowe: selerowa, swańska, czosnkowa czy pikantna. Wybierz swoją ulubioną i zaskocz bliskich niebanalnymi smakami.
Ekscytująca podróż smaku
Kulinarne wykorzystanie różnych mieszanek przypraw pozwoli Ci wzbogacić potrawy o unikalne aromaty, dodając do dobrze znanych dań zaskakujące nuty. W ofercie naszego sklepu dostępne są m.in.:
- Sól swańska, czyli z dodatkiem suszonych ziół, warzyw i roślin przyprawowych o subtelnym, chociaż nieco pikantnym aromacie. Wywodząca się z Gruzji, przeniesie Cię w góry Kaukazu. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb oraz sosów, zup czy sałatek.
- Sól selerowa nadaje przyprawom lekko korzenny, ziołowy posmak, dlatego też świetnie sprawdzi się w przygotowaniu różnych pasztetów, sosów i pieczeni, doskonale też komponuje się z grzybami. Selerowy posmak będzie też dobrym uzupełnieniem, jeśli przyprawą posypiemy najprostsze kanapki czy sałatkę.
Oprócz mieszanki selerowej czy swańskiej znajdziecie u nas także tradycyjne kompozycje czosnkowe, cebulowe, a także idealną do konserwacji mięsa sól peklowaną — zarówno białą, jak i ziołową.
Nie tylko doskonały smak, ale i miły dla oka dodatek
Przyprawy mają bezwzględnie podbijać walory smakowe naszych posiłków, co nie zmienia faktu, że mogą być też atrakcyjną dekoracją — czy to płatki na paluchu chlebowym, czy jako zaskakujący dodatek w czekoladowym cieście. W tym celu najlepiej sprawdzi się dodanie przypraw w formie innej od klasycznych kryształków — mogą to być kwieciste piramidki, drobna kryształowa posypka, albo kruche, delikatne płatki.
Wybierz przyprawy, które zabiorą Cię na smakowitą podróż od Himalajów, przez Kaukaz, aż po Kłodawę i odmień swoją kuchnię!