Przyprawy korzenne
Przyprawy korzenne to nie tylko przyprawy które pozyskuję się wyłącznie z korzeni roślin. Najważniejszym zastosowaniem oraz najbardziej charakterystycznym będzie dla tej grupy roślin, korzenny zapach i smak. Przyprawy korzenne mogę być ostre jak w przypadku imbiru lub słodkie jak w przypadku cynamonu. Goździki są najpowszechniejszą z przypraw korzennych do goździków mogą również dołączyć anyż gwiaździsty oraz ziele angielskie. Mieszanka z której składa się przyprawa do piernika czy grzańca pochodzi właśnie ze składników pochodzących z tej grupy przypraw korzennych.
Przyprawy korzenne – zastosowanie
Najchętniej po aromatyczne posiłki sięgamy jesienią i zimą, w kuchni królują szczególnie w okresie świątecznym. Przyprawy korzenne takie jak anyż gwieździsty, goździki czy cynamon to świetne dodatki do pulpetów, wędlin, pieczeni i różnego rodzaju dań obiadowych. W większości przypadków sprawdzają się zarówno w posiłkach na ciepło, jak i na zimno.
Przyprawy korzenne na co dzień
Przyprawy korzenne są nie tylko nieodłącznym elementem kuchni świątecznej, ale także doskonałym dodatkiem do wielu innych potraw na co dzień. Ich intensywne aromaty i charakterystyczne smaki wzbogacają dania, nadając im wyjątkowy smak.
Te aromatyczne dodatki doskonale komponują się z mięsem, nadając mu głębszy smak i aromat, dzięki czemu posiłki mięsne zyskują na wyrazistości. Dotyczy to także ryb — mogą służyć jako składniki marynaty lub do przyprawiania ich przed obróbką cieplną: smażeniem, pieczeniem lub grillowaniem. Dobrze komponują się też z warzywami takimi jak dynia, marchew, buraki czy bataty. Dodatek cynamonu, imbiru, kurkumy czy kardamony podkreśli naturalną słodycz warzyw i nada posiłkom smakowitego kontrastu.
Porządna dawka kardamonu, imbiru oraz kurkumy to też nieodzowny dodatek do orientalnych dań z ryżem takich jak na przykład curry. Pikantne i aromatyczne dodatki sprawią, że ryż albo kasza zupełnie zmieni swój charakter.
Korzenne nuty w deserach i napojach
Oprócz standardowych posiłków przyprawiać możemy także dania z zupełnie innego bieguna kulinarnego. Prym będą wiodły cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, goździki i anyż gwieździsty: możemy dodać je do ciast (każdy wie, że szarlotka z cynamonem nie ma sobie równych), ciastek czy musów. Można śmiało stwierdzić, że nie można zrobić pierników bez takiej aromatycznej mieszanki. To dzięki przyprawom korzennym słodkie wypieki nabierają głębi i charakteru.
Podobnie jest z napojami, zwłaszcza gorącymi: herbata, kawa czy gorąca czekolada przyprawiona szczyptą anyżu lub imbiru stanie się napojem, który rozgrzeje nas w chłodne wieczory. Nie zapominajmy oczywiście o grzanym piwie czy winie, które bez dodatku przypraw korzennych będą płaskie w smaku.
Dlaczego warto mieć przyprawy korzenne?
Przyprawy korzenne są aromatyczne i kojarzą się przyjemnie oraz są pełne zdrowotnych właściwości. Mają w sobie naturalne związki chemiczne o działaniu przeciwzapalnym. Na tym polu wyróżnia się kurkuma czy cynamon.
Imbir odpowiedzialny jest za nasz metabolizm, a goździki działają przeciwbólowo.