Pieprz w wielu rodzajach!
Pieprz to z pewnością z jedna z podstawowych przypraw w kuchni. Jest stosowany na całym świecie. W swojej ofercie mamy pieprz czarny, pieprz zielony, pieprz biały oraz pieprz czerwony.
Bardzo lubianym i znanym jest również pieprz cayenne - który jest odmianą papryki. W swojej ofercie mamy również pieprz syczuański pochodzący z Chin, charakteryzujący się delikatnością cytrusów.
Każda z wymienionych odmian charakteryzuje się znakomitym smakiem.
Pieprz w różnych rodzajach dla wielu zastosowań
Pieprz czarny pasuje w zasadzie do każdej innej przyprawy. Odmienna i bardziej złożona w smaku jest odmiana czerwona i zielona. Oczywiście najbardziej uniwersalny sposób to dodawanie pieprzu do zwykłych codziennych potraw.
Dużym zainteresowaniem w ostatnich czasach cieszy się pieprz czosnkowy oraz pieprz cytrynowy. W tych mieszankach rozdrobione ziarna łączą się z innymi składniami a dzięki temu mamy do czynienia z ich zupełnie nowym charakterem. Pieprz to znakomita przyprawa do czerwonego mięsa, sałatek i warzyw. Świetnie sprawdzi się również jako przyprawa do ryb i drobiu.
Pieprz zawiera piperynę, dzięki niej wpływa korzystnie na nasze zdrowie!
Piperyna to substancja odpowiedzialna za charakterystyczny ostry smak, oprócz tego ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Co ciekawe piperyna pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej, wspomaga trawienie oraz wchłanianie witamin. Jeżeli pijesz witaminowe szoty z kurkumy, to właśnie dodanie odrobiny pieprzu sprawi, że zwiększysz wchłanianie szota nawet kilkudziesięciokrotnie.
Na blogu napisaliśmy oddzielny post na temat sporządzenia takiego witaminowego szota. Zainteresowanych odsyłamy właśnie tam!