Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Orzechy smaczne i zdrowe

Włoskie, laskowe, egzotyczne makadamia, pekan i nerkowce, słodko-gorzkie migdały – wybór orzechów może być ogromny. Wszystkie je łączy wysoka zawartość białka oraz tłuszczów roślinnych, które sprawiają, że to niezwykle wartościowe roślinne źródło pokarmu. Zaliczane do bakalii orzechy powinny znaleźć się w diecie każdego, kto chce żyć zdrowo i świadomie. Prawdopodobnie już nasi wcześni przodkowie chętnie sięgali po to wysoko odżywcze źródło pożywienia. Jedzmy więc je na zdrowie i my!

Orzechy

Do czego warto wykorzystać orzechy?

W smaku mogą być bardziej słodkie lub gorzkie, niekiedy cierpki smak na pokrywająca je cienka skórka. Jedne orzechy są naturalnie bardziej kruche, inne wyraźnie masłowe. Wszystkie z nich znakomicie jest wykorzystać w charakterze dodatków do ciast, deserów i lodów. Ale równie dobrze sprawdzą się w sałatkach oraz daniach z makaronem, a niektóre z nich po rozdrobnieniu mogą zastąpić panierki. Z dowolnych orzechów można również przygotować domowe masło lub roślinny zamiennik mleka – wystarczy je namoczyć i albo zblendować po odsączeniu, albo z dodatkową porcją wody.

 

Kto powinien jeść orzechy?

Wszelkiego rodzaju orzeszki są znakomitą przekąską albo składnikiem posiłków dla sportowców, także tych uprawiających trekking i inne outdoorowe dyscypliny. Dostarczają one dużo białka oraz powoli, stopniowo uwalnianej energii. Po orzechy warto sięgnąć również w czasie intensywnej nauki oraz stresu i podawać ich niewielkie ilości codziennie dzieciom i młodzieży. Zawarte w tłustych pestkach niektórych roślin, nazywanych przez nas orzechami, kwas tłuszczowe i inne składniki znakomicie wpływają na kondycję i sprawność mózgu.

 

Spróbuj koniecznie!

Do najpopularniejszych i najbardziej cenionych na przestrzeni wieków bakalii należą migdały. Te szlachetne orzechy o charakterystycznym kształcie zawierają dużo magnezu, cynku, wapnia, witamin. Występują w tradycyjnych deserach i ciastach. Ale warto użyć ich również inaczej. W postaci płatków będą wyjątkowym dodatkiem do potraw z patelni, drobiu, a nawet ryb. Takie niecodzienne połączenie będzie wyglądać i smakować niebiańsko, jak wprost z baśniowego królewskiego stołu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl