Poznajmy się
Wiele gatunków grzybów jest uważana za trujące – i bardzo słusznie. Ich spożycie grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi i może wyrządzić wiele szkód w naszym organizmie. Najlepiej sięgać po te, które możemy znaleźć w sprzedaży.
Wówczas mamy pewność, że kupione przez nas produkty są w 100% jadalne i gdy będziemy spożywać je z umiarem to nic złego nam się nie stanie.
Co kraj to obyczaj
W wielu krajach na świecie grzyby pełnią ważną funkcję w kuchni. Z ich udziałem tworzone są rozmaite, bardzo smaczne i wykwintne dania. W niektórych państwach, grzyby, są uważane za cenny składnik, którego odpowiednie przyrządzenie wydobywa z nich niesamowicie piękny aromat i fascynujący smak.
Wytrawnie czy na słodko?
Stanowią nietuzinkowy dodatek nie tylko do sosów, marynat, mięs czy zup grzybowych. Są także składnikiem smoothie czy nawet deserów. Z powodzeniem możemy przygotować tartę z grzybami, kołacz czy drożdżowe ślimaczki.
Wytrawne makarony, risotto, kaszotto, pierogi, zupy, gołąbki, calzone, sałatki, gulaszu, pizzy, mięsa, kopytka, dania po azjatycku, chińsku czy polędwiczki z dorsza w połączeniu z grzybami komponują się idealnie.
Grzyby suszone prosto ze sklepu
Szeroka gama rozmaitych grzybów suszonych, która jest dostępna w naszej ofercie z pewnością kryje w sobie coś odpowiedniego dla każdego. Możemy tu znaleźć zarówno grzyby występujące w polskich lasach jak i te, po których świeże zbiory musielibyśmy przemierzyć wiele kilometrów.
Każde z grzybów – boczniaki, Chaga, Reishi, Shiitake , kurki, czy smardze – to różnorodność smaków i aromatów. Ich odpowiednie wykorzystanie zapewni dla naszego podniebienia niezapomniane doznania.