Herbata pu-erh – napój chińskich cesarzy
Czerwona herbata jest jedną z tych rzeczy, do których smaku trzeba dojrzeć. Z początku może się wydawać zbyt ziemista, a zapach nie jest słodki, można jednak – i z całą pewnością warto – docenić jej zalety.
Napój ten powstaje z liści, które tradycyjnie zbierane i suszone są w prowincji Yunnan w Chinach. Jego historia jest bardzo długa, a ze względu na wymagający proces wytwarzania przez pewien czas była ona jedynie przywilejem cesarza Chin.
Co o niej wiemy i jak powstaje?
Czerwona herbata jest produkowana z liści tego samego krzewu co czarna i zielona. Znana jest również pod nazwą pu-erh, często to herbat czerwonych zaliczany bywa dający napar o podobnym kolorze, ale zupełnie różnym smaku rooibos.
Charakterystyczny kolor, smak i aromat pu-erh uzyskuje się poprzez specjalną fermentację i leżakowanie. Ciekawostką jest, że herbata czerwona może leżakować nawet przez 50 lat i w tym czasie nie zwietrzeje ona, a wręcz przeciwnie – nabierze szlachetności podobnie jak wykwintny trunek.
Jak wpływa na zdrowie?
Intensywność smaku i aromatu nie świadczy o silnych właściwościach pobudzających – przeciwnie, herbata czerwona działa raczej uspokajająco. Zarówno w czasach starożytnych, kiedy opracowano recepturę jej produkcji, jak i współcześnie zauważono pozytywny wpływ na zdrowie.
Herbata pu-erh znakomicie wpływa na pracę wątroby i jej regenerację, pomaga także obniżać poziom cholesterolu i zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Jej miłośnicy zauważają, że pomaga poprawić koncentrację i pamięć oraz łagodzi skutki spożycia alkoholu.
W jaki sposób należy ją parzyć?
Herbatę tę zalewa się wodą o temperaturze około 90°C i zaparza około 3 minut. Warto dodać, że z te same liście można zaparzać kilkukrotnie – za każdym razem uwolnią do naparu swój mocny smak i cenne właściwości.
Bukiet herbaty czerwonej rzeczywiście jest wymagający, dla koneserów. Osoby, które chciałyby się przekonać do jej picia, mogą spróbować wersji z dodatkiem suszonych cytrusów i innych owoców, ziół oraz miodu – zyska lżejszy zapach i więcej słodyczy.