Bakalie – naturalny sposób na osłodzenie sobie życia
Tradycyjnie suszone owoce i orzechy – czyli bakalie – dodawane są przede wszystkim do ciast. Wśród gotowych produktów na sklepowych półkach wypełnione są nimi czekolady, batoniki, lody. Niestety często różne smakołyki z dodatkiem tych składników są jednocześnie uzupełnione cukrem i tłuszczem, dlatego zamiast kupować słodycze – lepiej przygotować je samodzielnie.
Co można zaliczyć do bakalii?
Zarówno sama nazwa, jak i wiele produktów zaliczanych do tych składników trafiły do Europy z Turcji. To stamtąd wywodzi się chociażby chałwa – przysmak, którego najważniejszym składnikiem są ziarna sezamu – a także rodzynki. Krajom Bliskiego Wschodu zawdzięczamy również wiele innych suszonych owoców, słodkich i dostarczających energii.
Obecnie popularne bakalie to także orzechy, w tym laskowe i włoskie, inne nasiona oraz kandyzowane skórki owoców cytrusowych. Początkowo wiele z tych składników było nie tylko kosztownych, ale i rzadkich, toteż najpierw desery i ciasta z bakaliami gościły na dworach arystokracji, potem stały się pokarmami już szerzej dostępnymi, ale wciąż odświętnymi.
Jakie korzyści przynosi spożywanie bakalii?
Chociaż słodkości nie kojarzą się ze zdrową dietą, to same bakalie – bez cukrowych syropów i sztucznych dodatków – należą do składników, które nie tylko można, ale wręcz należy włączyć do codziennej diety. Oczywiście nie w dużych ilościach – w zupełności wystarczy garść suszonych owoców i orzechów dziennie.
Dzięki zawartości cukru w owocach i tłuszczu w orzechach i pestkach składniki te dostarczają energii i zmniejszają zmęczenie – warto sięgnąć po nie między posiłkami. Ponadto dostarczają witamin i minerałów niezbędnych dla utrzymania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Spróbuj koniecznie!
Czy wiesz, że możesz użyć bakalii nie tylko do tradycyjnych wypieków? Wiele z nich nada interesującego smaku potrawom takim jak różnego rodzaju sałatki na lunch i dania z patelni.
Możesz również dodać garść suszonych owoców do owsianki, zwykłych płatków śniadaniowych czy też puddingu, aby uzyskać słodki, energetyczny i zdrowy posiłek, idealnie na apetyczne i radosne rozpoczęcie dnia.